SEQanswers

Go Back   SEQanswers > Bioinformatics > Bioinformatics



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Samtools mpileup/bcftools cristae8 Bioinformatics 3 05-02-2012 12:43 PM
samtools/bcftools missing obvious SNPs? SamH Bioinformatics 3 01-17-2012 02:16 PM
Problem with samtools/bcftools alma Bioinformatics 4 01-06-2012 12:40 AM
Samtools/bcftools problem abelhj Bioinformatics 5 04-26-2011 06:02 AM
samtools/bcftools problem? nimmi Bioinformatics 0 01-12-2011 11:59 AM

Reply
 
Thread Tools
Old 05-06-2011, 06:50 AM   #1
khadeeja
Junior Member
 
Location: Helsinki

Join Date: May 2011
Posts: 4
Question SAMtools missing bcftools

Hi everyone,
I've installed samtools, but it is not identifying the bcftools command. Would be great if anyone of you could point out a solution to my problem.
And btw, I'm new to this forum, and am not very familiar with it yet, so my apologies if I'm posting this message where I'm not supposed to.
Thanks in advance
K.
khadeeja is offline   Reply With Quote
Old 05-06-2011, 08:26 AM   #2
nilshomer
Nils Homer
 
nilshomer's Avatar
 
Location: Boston, MA, USA

Join Date: Nov 2008
Posts: 1,285
Default

Quote:
Originally Posted by khadeeja View Post
Hi everyone,
I've installed samtools, but it is not identifying the bcftools command. Would be great if anyone of you could point out a solution to my problem.
And btw, I'm new to this forum, and am not very familiar with it yet, so my apologies if I'm posting this message where I'm not supposed to.
Thanks in advance
K.
Welcome, what is the error you see in you terminal? Also, it is probably good to create a new thread in this case since it looks like the previous thread in which you post was too unrelated (i.e. you hijacked the thread).
nilshomer is offline   Reply With Quote
Old 05-06-2011, 09:01 AM   #3
khadeeja
Junior Member
 
Location: Helsinki

Join Date: May 2011
Posts: 4
Default

Hi,
Sorry and thanks.
It just says that "bfctools:command not found." I had the problem earlier with mpileup but installing some libraries and recompiling samtools solved that problem. As for this, I have no clue. I have the latest version of samtools (0.1.16). Could it be because of a missing library?
Once again, thanks for the reply.
K.
khadeeja is offline   Reply With Quote
Old 05-06-2011, 09:02 AM   #4
nilshomer
Nils Homer
 
nilshomer's Avatar
 
Location: Boston, MA, USA

Join Date: Nov 2008
Posts: 1,285
Default

Check the "bcftools" sub-directory in the samtools installation directory.
nilshomer is offline   Reply With Quote
Old 05-06-2011, 09:10 AM   #5
khadeeja
Junior Member
 
Location: Helsinki

Join Date: May 2011
Posts: 4
Default

The directory is there: /samtools/bcftools.
I installed libbza-dv, zlib1g-dv and libncursn5-dv earlier and recompiled samtools to get mpileup working. No idea what these libraries are bcoz I'm new to linux as well. Just followed some instructions given on a website.
khadeeja is offline   Reply With Quote
Old 05-06-2011, 10:07 AM   #6
nilshomer
Nils Homer
 
nilshomer's Avatar
 
Location: Boston, MA, USA

Join Date: Nov 2008
Posts: 1,285
Default

Try "/samtools/bcftools/bcftools" and it should work if compiled correctly.
nilshomer is offline   Reply With Quote
Old 05-06-2011, 10:19 AM   #7
khadeeja
Junior Member
 
Location: Helsinki

Join Date: May 2011
Posts: 4
Default

Oh, yes, it does. Thanks, nilshomer
khadeeja is offline   Reply With Quote
Old 06-10-2011, 09:58 AM   #8
ninjapanda57
Junior Member
 
Location: St. Louis

Join Date: May 2011
Posts: 3
Default Help

Also sometimes when It gives me that error it's because i haven't properly typed the command it should look like this :

samtools mpileup -u -f <reference_file>.fa <bam_file>.bam | bcftools -cvg | less if you want to just look at it on your page. the -cvg makes it in a really nice format. the -u and -f make sure you can have an output file.
ninjapanda57 is offline   Reply With Quote
Old 06-19-2013, 02:06 AM   #9
sadiexiaoyu
Member
 
Location: Switzerland

Join Date: Apr 2013
Posts: 55
Default

Quote:
Originally Posted by nilshomer View Post
Try "/samtools/bcftools/bcftools" and it should work if compiled correctly.
Hi, nishomer,

I also met the same problem that the bcftools command not found. I tried to change pathway, but still did not work. And there is bcftools sub-file in the samtools file, but no bcftools file in the sub-file. Is there bcftools file in the bcftools subfile?

Thanks!

Best,

Sadiexiaoyu
sadiexiaoyu is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off




All times are GMT -8. The time now is 02:09 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.
Single Sign On provided by vBSSO