SEQanswers

Go Back   SEQanswers > General



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
SequalPrep normalization plates and low amount of starting material meri.lindqvist Sample Prep / Library Generation 0 03-15-2016 06:19 AM
Low DNA concentration cngl Sample Prep / Library Generation 0 08-11-2015 06:19 AM
low dna concentration of IP samples jon123 Sample Prep / Library Generation 0 07-08-2015 09:02 PM
Low DNA concentration from environmental samples mariana_erasmus Introductions 1 03-24-2015 04:12 AM
Low concentration DNA, quantity needed and any ideas?! firefly2280 Sample Prep / Library Generation 12 11-05-2012 05:35 AM

Reply
 
Thread Tools
Old 02-09-2017, 06:47 AM   #1
katherine.wong
Junior Member
 
Location: London

Join Date: Nov 2016
Posts: 3
Default SequalPrep Normalisation kit low DNA concentration

Has anybody had problems with getting lower than expected DNA concentrations for your normalised amplicons using the SequalPrep Normalisation kit?

According to their protocol, the expected DNA concentration is 1-2ng/ul when using 20ul elution volume. My group is consistently getting below this (0.2-0.8ng/ul). As suggested by the protocol, the starting material we used is >250 ng amplicon per well.

Thanks,
Katherine
katherine.wong is offline   Reply With Quote
Old 02-13-2017, 07:54 AM   #2
laure
Junior Member
 
Location: lyon

Join Date: Jun 2016
Posts: 1
Default SequalPrep Normalisation kit low DNA concentration Reply to Thread

Hi Katherine,

I have exactly the same problem with this kit. I don't have found the solution yet but I can tell you that I have the same yield of you (mean at 0.3 ng/無).
I have checked if my amplification is good and it's the case (25-50 ng/無 of PCR product obtained after amplification)
I have tested the normalization with exactly 250 ng of amplicons and more than 250 ng but I always a low concentration after normalization (<1 ng/無).
I have also a very high variations between my samples after normalization (I can have amplicon A with a concentration at 0.1 ng/無, amplicon B with 0.5 ng/無, amplicon C with 0.7 ng/無, ...) Do you see the same thing?
I hope someone can help us.

Thanks,

Laure
laure is offline   Reply With Quote
Old 02-13-2017, 08:06 AM   #3
katherine.wong
Junior Member
 
Location: London

Join Date: Nov 2016
Posts: 3
Default

Hi Laure,

Thanks for your reply. It's good to know we aren't the only ones experiencing this.

I find although I am getting low yields, the amplicons are fairly normalised (amplicon A at 0.29 ng/ul, amplicon B at 0.30 ng/ul, amplicon C at 0.25 ng/ul etc).

My colleague is speaking with Invitrogen's tech support so hopefully, they can help. Apparently, they have not heard of any problems from their other users.

Can I ask what is the lot number of the kit you are using? Mine is 1780013.

Thanks,
Katherine
katherine.wong is offline   Reply With Quote
Old 02-20-2017, 07:15 AM   #4
katherine.wong
Junior Member
 
Location: London

Join Date: Nov 2016
Posts: 3
Default

Hi again Laure,

My colleague has been speaking with Tech Support and they are replacing our kit.

They also suggest that you write in if you are having problems. Djamal is the person we have speaking with. They may replace yours or if it's a common problem, they may enquire further.

I hope this helps,
Katherine
katherine.wong is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
library concentration, library normalization, sequalprep

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off




All times are GMT -8. The time now is 05:17 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Single Sign On provided by vBSSO