SEQanswers

Go Back   SEQanswers > Bioinformatics > Bioinformatics



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
bowtie2 parameters for chip-seq analyst Bioinformatics 8 10-04-2013 02:20 AM
Tophat2 very slow when running over Bowtie2 jdenvir Bioinformatics 2 02-18-2013 06:28 AM
tophat2/bowtie2 inconsistency in number of unmapped reads manianslab Bioinformatics 2 07-13-2012 01:56 PM
why low mapping rates for RNA-seq with tophat2 IceWater RNA Sequencing 5 06-18-2012 12:41 PM
RNA-seq Tophat2 errors LiamT Bioinformatics 5 05-09-2012 02:35 AM

Reply
 
Thread Tools
Old 12-18-2012, 02:05 AM   #1
tschauer
Junior Member
 
Location: Munich

Join Date: Oct 2012
Posts: 6
Default bowtie2 vs. Tophat2 RNA-Seq

Hi,

I have PE 100 Drosophila HiSeq RNA-Seq data. I mapped the same data using Tophat2 (changed only the inner distance estimated by Cufflinks) and Bowtie2 against the genome.

I converted the SAM file to Bedgraph file using HTSeq.

Somehow in the case Tophat2 I see "flat" intronic coverage and in bowtie2 not (see attachment). Did anyone have similar issues?

The read counts per gene in the exons obtained by htseq-count do not really differ. Only in a few special cases.

Thanks,

T.
Attached Images
File Type: png chrX-3984847-4143770.png (15.6 KB, 24 views)
File Type: png chr3L-6121863-6127664.png (14.3 KB, 12 views)
tschauer is offline   Reply With Quote
Old 12-18-2012, 03:05 AM   #2
rboettcher
Member
 
Location: Berlin

Join Date: Oct 2010
Posts: 71
Default

TopHat2 is designed for RNAseq and therefore splicing aware, whereas bowtie2 is designed for DNAseq and therefore cannot handle splice junctions.

Since your RNAseq is expected to come from exons only, bowtie2 maps to the exonic regions while TopHat2 considers the introns in between as spanned by split reads or read pairs. Therefore I assume your bedgraph visualizes the spanning reads by inserting these "flat" regions in between your exons.
rboettcher is offline   Reply With Quote
Old 12-18-2012, 03:45 AM   #3
tschauer
Junior Member
 
Location: Munich

Join Date: Oct 2012
Posts: 6
Default

Thanks for the quick reply.

I also assumed so that these are only the "connections". In that case these graphs have to be read somewhat differently...
tschauer is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off




All times are GMT -8. The time now is 06:13 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.
Single Sign On provided by vBSSO