SEQanswers

Go Back   SEQanswers > Sequencing Technologies/Companies > Illumina/Solexa



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Quality per tile starbug Illumina/Solexa 0 09-20-2016 12:17 PM
Illumina MiSeq-run: Bad quality per tile. How should i interpret this fastqc-image? jov14 Illumina/Solexa 3 08-17-2015 07:58 AM
Reason for low quality of illumina reads nvteja Illumina/Solexa 2 07-07-2010 09:41 AM
TileQC: a system for tile-based quality control of Solexa data ScottC Illumina/Solexa 0 06-03-2008 04:54 PM
PubMed: TileQC: a system for tile-based quality control of Solexa data. Newsbot! Literature Watch 0 05-30-2008 08:21 AM

Reply
 
Thread Tools
Old 03-14-2017, 12:26 AM   #1
Justin87
Junior Member
 
Location: Cape Town, South Africa

Join Date: Jan 2017
Posts: 4
Default Reason for POOR per tile sequence quality

We recently performed a sequencing run on the MiSeq sequencer using a V3 (600 cycle kit).

With regards to the per tile quality plot (obtained when using the FastQC analysis software) for one of our samples, it seems as though there is a large area that is flagged in red for R2, indicating that those tiles had worse qualities.

I was just wondering on possible reasons why this would happen and how it could be prevented in future runs?

Thanks!
Attached Images
File Type: jpg R1.jpg (60.1 KB, 18 views)
File Type: jpg R2.jpg (71.7 KB, 13 views)
Justin87 is offline   Reply With Quote
Old 03-14-2017, 02:59 AM   #2
Markiyan
Member
 
Location: Cambridge

Join Date: Sep 2010
Posts: 91
Lightbulb Looks like there is a problem with imaging one of the flowcell surfaces...

It looks like there is a problem with imaging one of the flowcell surfaces...

Either focusing issue (Z axis lens mover in a need of some cleaning/re greasing/calibration) or lots of very small bubbles (if it is an upper surface) (but then they would affect the other surface with such width.

Also check tile thumbnail images, and contact illumina if this instrument is on service contract.

You can also try making movie from thumbnail jpg images using image magic and some scripting...
Markiyan is offline   Reply With Quote
Old 03-14-2017, 05:37 AM   #3
GW_OK
Senior Member
 
Location: Oklahoma

Join Date: Sep 2009
Posts: 383
Default

2xxx tiles are on the bottom surface. I concur with the possibilities raised by Markiyan. Looks like it started somewhere around cycle 35. Definitely a call to tech support is in order.
GW_OK is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
fastqc, per tile quality, troubleshooting

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off




All times are GMT -8. The time now is 06:11 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Single Sign On provided by vBSSO