SEQanswers

Go Back   SEQanswers > Bioinformatics > Bioinformatics



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Segmentation fault (core dumped) in IGBlast TheBumpper Bioinformatics 1 01-11-2015 03:52 PM
Segmentation fault (core dumped) in Velvet jellybaby83 Bioinformatics 10 07-08-2014 10:49 AM
CD-HIT-EST-2D Error: segmentation fault ('core' dumped) Joel_91 Bioinformatics 0 03-05-2014 04:33 AM
Segmentation fault (core dumped) in Samtools hanleng Bioinformatics 6 03-23-2012 02:42 PM
Segmentation fault (core dumped) in Samtools hanleng Illumina/Solexa 0 03-12-2012 01:28 PM

Reply
 
Thread Tools
Old 09-07-2017, 03:48 AM   #1
smitra
Member
 
Location: Singapore

Join Date: May 2013
Posts: 20
Default fastq_to_fasta segmentation fault (core dumped)

Hi, I am trying to convert my fastq files which have been stitched using multiple_join_paired_ends.py under qiime-1.9.1
Now my fastq joined files look okay, but when I try to convert them to fasta I am having trouble. for a single file test I get the error
Code:
less fastq2fasta.single.file.sh.e378704

/var/spool/sge_prod/hb01s2b15/job_scripts/378704: line 7: 26760 Segmentation fault      (core dumped) fastq_to_fasta -i RIFSAMPLEA_S1.join.fastq -o RIFSAMPLEA_S1.join.fasta
fastq2fasta.single.file.sh.e378704 (END)

This is the job script that I used.

Code:
less fastq2fasta.single.file.sh

#$ -l h_rt=24:00:00
#$ -cwd
#$ -V
#$ -l h_vmem=8G
#$ -M [email protected]

 fastq_to_fasta -i RIFSAMPLEA_S1.join.fastq -o RIFSAMPLEA_S1.join.fasta


fastq2fasta.single.file.sh (END)
I have looked at the log for the job so I can see that it fails as it is setting up and probably fails at the very beginning of that. Also the log indicates that no memory has been used. I heard, that a segmentation fault is often a problem with allocating memory but it normally occurs late on in the execution of a program when nearly all of the memory has been used and the programm asks for more memory than there is left. But this is definitely not a case here.

Can anybody please help me how to fix this problem?
Thanks,
Mitra
smitra is offline   Reply With Quote
Old 09-07-2017, 11:01 AM   #2
aprice67
Member
 
Location: New York

Join Date: Nov 2012
Posts: 47
Default

First thing I'd try is throwing a ton of memory at it. See if it runs with 64G of memory. If it does maybe slim it down for other jobs. Segmentation faults say to me that the problem has something to do with memory allocation and not necessarily the task itself. I know that you know that, and so suspect that there is something else going on, but even still, I would keep digging into the memory issue as being the problem for a long while. Permissions and memory. Good luck!
aprice67 is offline   Reply With Quote
Old 09-08-2017, 01:24 PM   #3
Brian Bushnell
Super Moderator
 
Location: Walnut Creek, CA

Join Date: Jan 2014
Posts: 2,668
Default

Fastq to fasta should not require much memory. Try BBMap's reformat.sh:

Code:
reformat.sh in=file.fastq out=file.fasta -Xmx1g
Brian Bushnell is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off




All times are GMT -8. The time now is 01:52 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Single Sign On provided by vBSSO