SEQanswers

Go Back   SEQanswers > Applications Forums > Sample Prep / Library Generation



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Bizarre RNAse cleanup problem HereBeDragons Sample Prep / Library Generation 1 07-24-2013 04:18 AM
Ribo-Zero before or after DNase treatment? colin.aibn Sample Prep / Library Generation 7 02-02-2012 09:15 AM
Bioanalyzer profile after ribominus treatment sanush RNA Sequencing 0 03-05-2010 10:25 AM
Using of Rnase A 65C- Chip_Seq doc_lille Sample Prep / Library Generation 0 10-30-2009 06:41 AM
Poly(A) Tail treatment? betacamp 454 Pyrosequencing 6 08-14-2009 04:42 AM

Reply
 
Thread Tools
Old 11-01-2010, 12:49 PM   #1
wormseq
Junior Member
 
Location: Florida

Join Date: May 2010
Posts: 2
Default RNase treatment

Hi all,
I have several genomic DNA samples that were extracted using a Qiagen DNeasy kit without the optional RNase treatment that I would like to submit for sequencing (75 bp paired-end libraries for Illumina). I have quantified the samples using a PicoGreen assay and there appears to be plenty of DNA for sequencing. However, I was wondering if there is any reason to be concerned about the residual RNA in the sample interfering somehow with library construction? Any thoughts on this would be greatly appreciated. Thank you.
wormseq is offline   Reply With Quote
Old 09-05-2013, 08:11 AM   #2
chma1112860
Junior Member
 
Location: Dijon, France

Join Date: Sep 2013
Posts: 3
Default

Hi wormseq

I currently wonder the same thing.
Do you find any answer ?

Martin
chma1112860 is offline   Reply With Quote
Old 09-05-2013, 09:37 AM   #3
kwaraska
Senior Member
 
Location: Boston,MA

Join Date: Nov 2008
Posts: 122
Default

I wouldn't worry too much. The protocols are pretty much designed only to work with double stranded material. I might try and figure out the percentage of the RNA and adjust your DNA concentration accordingly so you put the correct amount of starting material into your prep.
kwaraska is offline   Reply With Quote
Old 09-05-2013, 09:43 AM   #4
chadn737
Senior Member
 
Location: US

Join Date: Jan 2009
Posts: 392
Default

If you are worried about it, why not throw in a little RNase, let it work its magic for a while, and clean up your samples? You shouldn't loose much, particularly if you use a Phenol/Chlorophorm extraction to clean up your samples.
chadn737 is offline   Reply With Quote
Old 09-06-2013, 12:13 AM   #5
chma1112860
Junior Member
 
Location: Dijon, France

Join Date: Sep 2013
Posts: 3
Default

Thanks for your answers.

Actually we have about 600 gDNAs already extracted without RNase treatment.
I just wanted to know if it is absolutely necessary to eliminate RNA before starting the library preparation, to avoid useless long work.
We plan to use a Nextera XT kit after making several amplicons of differents sizes.

I think that if we position primers in intronic regions, we won't have amplification artifacts owing to the presence of RNA.
chma1112860 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off




All times are GMT -8. The time now is 05:06 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.
Single Sign On provided by vBSSO