SEQanswers

Go Back   SEQanswers > Applications Forums > Sample Prep / Library Generation



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
qubit/picogreen seqgirl123 Sample Prep / Library Generation 4 11-02-2013 08:06 AM
Qubit vs Nanodrop discrepancies?? amylee86 General 1 07-10-2013 08:50 AM
Can you use PicoGreen in a Qubit assay? crader General 2 12-05-2012 11:35 AM
picogreen niceday General 0 11-04-2011 07:07 AM
Discrepancies between PicoGreen and qPCR in GA libraries fedora Sample Prep / Library Generation 3 08-25-2009 06:52 AM

Reply
 
Thread Tools
Old 06-08-2017, 05:49 PM   #1
anjama
Member
 
Location: Florida

Join Date: Mar 2016
Posts: 15
Default qubit and picogreen discrepancies

We're a small lab that has done most of our quantitation using nanodrop and qubit, depending on the application. However, as we try to prepare multiplexed illumina libraries for dsDNA, we're trying to get a picogreen up and running. After some tech support help we were able to get a beautiful standard curve that seemed to be working well. But then we decided to double check our samples using the qubit, and found some very significant discrepancies. Some samples had similar readings on both machines, others would be tens of ng lower on the qubit, and yet others would be tens of nanograms higher on the qubit. So the concentration readings aren't consistently off in one direction or the other.

We double checked the raw qubit standards and 2 sets of raw picogreen standards on the nanodrop, and all the readings were 92 ng/ul give or take a ng, so the standards seem to be consistent, and we're assuming the nanodrop is just underestimating them slightly. But when we tried qubiting the pico standard, it was about 86 ng/ul. When we tried replicating samples on the picogreen with the same standards, the values were sometimes significantly different.

We're trying our best to ensure that all samples and standards are incubated to the same temperature for the same amount of time. We also do our best to minimize light exposure, even going so far as to pipette into the picogreen plates with the lights off and only a little ambient light coming in through closed shades

Any thoughts or suggestions on what we might be doing wrong or things we could try would be appreciated. Thanks.
anjama is offline   Reply With Quote
Old 06-09-2017, 07:02 AM   #2
nucacidhunter
Jafar Jabbari
 
Location: Melbourne

Join Date: Jan 2013
Posts: 1,238
Default

Some possible causes:

1- variation in pipetting and pipette being out of calibration
2- using low sample volume. For comparisons it is better to use minimum 3ul sample or the standard with two replicates
3- using unsuitable Qubit reagent and buffer, best practice would be using sample with concentration around 10 ng/ul with HS reagents
nucacidhunter is offline   Reply With Quote
Old 06-12-2017, 07:41 AM   #3
thermophile
Senior Member
 
Location: CT

Join Date: Apr 2015
Posts: 243
Default

Remember quibit is a single point calibration (with blank-s1 0ng, s2 10ng). So the further you are from 10ng/ul the worse the quantification will be. Are you doing replicates with your picogreen? (you can do 25ul diluted dye, 25ul diluted DNA in 384 well plates to minimize costs and allow you to do replicates)

The nanodrop is going to be way off, don't worry about the numbers it comes up with.
__________________
Microbial ecologist, running a sequencing core. I have lots of strong opinions on how to survey communities, pretty sure some are even correct.
thermophile is offline   Reply With Quote
Old 07-02-2017, 07:07 PM   #4
anjama
Member
 
Location: Florida

Join Date: Mar 2016
Posts: 15
Default

Thanks for the input. Based on input here and experimenting in the lab, it looks like we'll be incorporating replication into our Picogreen protocol to ensure good consistency.
anjama is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
picogreen, qubit

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off




All times are GMT -8. The time now is 06:06 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.
Single Sign On provided by vBSSO