SEQanswers

Go Back   SEQanswers > Sequencing Technologies/Companies > Illumina/Solexa



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Retrieve genomic coordinates (locus start, locus end) from blastn hits? sombrajo Bioinformatics 2 03-10-2018 03:09 AM
DFam database: what on earth is a "cut and paste" repeat? Gingeneticist Bioinformatics 2 09-08-2015 03:18 AM
What on earth does OPOS mean ? billthebrute De novo discovery 0 06-23-2014 09:52 PM

Reply
 
Thread Tools
Old 06-08-2018, 11:53 AM   #1
microgirl123
Senior Member
 
Location: New England

Join Date: Jun 2012
Posts: 192
Default Earth Microbiome Locus Primers

Is anyone using 515F and 806R as locus primers for the Illumina two-step amplicon PCR library prep?

I have one investigator using them following the entire Earth Microbiome protocol (so adding primer pads and linkers) and sequencing with custom primers. This works great on the MiSeq and clusters properly.

Several other people have recently submitted samples prepared with the two-step PCR process (so no primer pads, etc.) and the sequencing just uses the Illumina primers in the MiSeq kit. These libraries are all over-clustering, even at loading concentrations of 2 pM.

Is anyone else seeing results like this? I'm starting to wonder if the locus-primers are somehow causing a problem with the sequencing or possibly the libraries are not working properly with the KAPA quantification.

I just started rerunning a library that was slightly over-clustered (4 pM loading concentration) at 2 pM, and the cluster density didn't decrease at all!
microgirl123 is offline   Reply With Quote
Old 06-08-2018, 05:40 PM   #2
nucacidhunter
Senior Member
 
Location: Melbourne

Join Date: Jan 2013
Posts: 1,156
Default

I have not used these exact primers but in my experience two step PCR libraries sequence just fine. Aim for cluster density at 550-750k with 20% PhiX. Read number and variation are similar with qPCR and dsDNA fluorophores quantifications. I would check the libraries to make sure that amplicons are clean with no primer dimers and double check calculations.
nucacidhunter is offline   Reply With Quote
Old 06-10-2018, 03:55 PM   #3
ikripp
Junior Member
 
Location: QLD, Aus

Join Date: Jan 2018
Posts: 8
Default

We have run libraries containing amplicons from these primers, and I haven't seen any clustering issue related to them.

From my experience, the clustering of amplicons on the MiSeq is not linear, so when a run is severely over-clustered, I generally dilute the pool to half its concentration and then load the same volume of the diluted pool (I hope that makes sense).
ikripp is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off




All times are GMT -8. The time now is 08:09 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions, Inc.
Single Sign On provided by vBSSO